Verkiezingen II

Weer een groet uit het intussen weer wat koudere St. Petersburg! Deze week wordt het weer -10, maar het is mooi helder met veel zon. Dat stemt positief!

Ik was van plan jullie wat over de verkiezingen te gaan vertellen, maar wilde nog even wachten totdat ik met Bram had gesproken die aan het hoofd staat van een Europese NGO die als waarnemers optraden zondag.  Tenslotte wisten jullie de uitslag toch al. Dat nieuws kregen jullie geloof ik net zo snel als dat het hier bekend werd!

Zoals verwacht heeft Rusland de komende zes jaar weer Poetin als president. Soms kun je slecht nieuws het beste met humor brengen. Een cartoonist heeft er een mooie tekening van gemaakt, die ik jullie graag wil laten zien.  Het blijkt dat de leiders sinds de Russische Revolutie van 1917 om en om kaal zijn en volgens de tekenaar dus ook nog tot ver in de toekomst!

Ik heb niet zoveel verkiezingsfoto’s, behalve eentje van een stembureau. Ik voeg ter afwisseling in de tekst nog wat foto’s van mezelf toe die gemaakt zijn voor het artikeltje dat ik ga schrijven voor het blad Broerstraat 5. Voor de RuG-alumni onder jullie: in het aprilnummer komt dit stukje in de rubriek ‘Alumnus in het buitenland’.

Met Bram had ik vandaag afgesproken in het hostel waar hij met zijn groep van Moldavische, Wit-Russische, Armeense , Nederlandse en Engelse afkomst verblijft. De meeste zijn student en zij behoren tot een van de weinige groepen van internationale waarnemers. Vanwege de wantoestanden bij de parlementsverkiezingen in december zijn er veel (vooral Russische) waarnemers ingeschakeld die de stembureaus langsgaan. Ze letten daarbij op zaken als de verzegeling van de stembussen (in lang niet alle gevallen was die onbeschadigd), of de camera’s het deden (ook niet altijd of er stond een beambte heel toevallig voor geposteerd) en ze interviewden een aantal kiezers of die van mening waren dat ze goed waren voorgelicht over de procedure.

Die procedure is vooral het punt waar fraude makkelijk gepleegd is. Kiezers moeten zich vooraf registreren door een heel set van formulieren in te vullen, maar komen in het stembureau zelf dan weer niet voor op de ene lijst, maar wel op een andere weer of op allebei. Op die manier is het heel onduidelijk om na te gaan of iedereen wel één keer stemt; sommige stembiljetten worden ongeldig verklaard vanwege de dubbele telling of andere juist extra geteld. Of dit afhankelijk is van de aangekruiste kandidaat is niet na te gaan natuurlijk, maar geeft wel een raar idee. Privacy bij het stemmen wordt ook duidelijk minder belangrijk geacht dan bij ons. Het is door de medewerkers wel vaak te zien waar iemand op stemt, volgens Bram. Ook anders dan bij ons zijn de verkiezingsposters in veel stembureaus, maar dan wel van slechts een kandidaat, je kunt wel raden welke.

Deze groep heeft een verslag gemaakt van hun observaties en dat wordt naar de EU, OVSE en ons ministerie van Buitenlandse Zaken gestuurd. Echt fraude is moeilijk te constateren zei hij, omdat zo’n zegel natuurlijk ook in het vervoer kapotgegaan zijn of dat een camera het gewoon niet doet. Toch sprak hij wel over veel onregelmatigheden waardoor fraude dus erg makkelijk wordt. Iedereen is het er wel over eens dat de verkiezingen eerlijker zijn verlopen dan in december, maar helemaal correct is de procedure nog niet gegaan.

Ook opvallend is de aanwezigheid van veel veiligheidsbeambten en/of politie in en om de stembureaus. In het stembureau staat een gewapende agent, waar dat voor ons toch al snel intimiderend over zou komen. Op een gegeven moment merkte Bram zelfs dat ze onderweg van het ene naar het andere stembureau gevolgd werden door onopvallende auto’s die eerst geparkeerd stonden bij het stembureau, waarin de bestuurder onopvallend een krantje zat te lezen. Dat vermoeden werd bevestigd omdat ze vanaf toen nergens meer werden toegelaten. Kennelijk werden stembureaus dus van tevoren gewaarschuwd voor de komst van deze internationale waarnemers.  James Bond is er niks bij!

 Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie wat sceptisch was over het waarnemen van verkiezingen, omdat dat soms zo paternalistisch overkomt.  Zoiets van; wij uit het westen weten het wel weer beter! Daarnaast is het zo lastig om echt fraude te constateren dat het effect naar mijn idee ook maar heel klein is. Toch geeft het wel een signaal af natuurlijk, dat je ook vanuit het buitenland het belangrijk vindt dat een vrije democratie wordt beschermd. Dat begint natuurlijk wel met vrije verkiezingen. 

Wel bijzonder is de aanwezigheid in deze groep van studenten uit Armenië en vooral Wit-Rusland. In dat laatste land riskeren de studenten vijf jaar gevangenisstraf voor deelname aan deze waarnemingscommissie, wat verboden is. Tot het laatste moment was ook onduidelijk of ze zouden deelnemen, aangezien contact heel moeizaam ging (email en telefoon zijn niet veilig) en alleen via een omgeleide skype-verbinding wat informatie kon worden doorgespeeld.

Daar heb ik wel heel veel respect voor. Deze studenten weten dat deze week vergaande consequenties kan hebben voor hun toekomst in Wit-Rusland en toch waren ze er allemaal!  Dat is wel een heel krachtig signaal, waardoor je niet anders kunt dan minder lichtvaardig gaan denken over zo’n waarneming.

De meeste Russen die ik spreek over de uitslag, zijn allemaal niet verbaasd en leggen zich er bij neer dat er de komende jaren nog weinig persvrijheid zal zijn en er veel corruptie blijft. Toch is deze reactie wel begrijpelijk omdat je als burger in dit land zo weinig invloed kunt uitoefenen op de macht van de staat. Niet alleen de laatste jaren, maar eigenlijk al hun hele geschiedenis. Voor ons is dat moeilijk voor te stellen, maar dat maakt je wel weer bewust van de verschillen.

Ergens op het internet kwam ik nog de volgende grap tegen over de Russen en hun leider: Een raaf zit in een boom met een stuk kaas in zijn snavel. Een vos staat beneden en vraagt de raaf: “Zeg raafje, heb je eigenlijk wel op Poetin gestemd?” “ Ja”, zegt de raaf en het stuk kaas valt naar beneden waar de vos er snel mee vandoor gaat. “Ach”, zegt de raaf; “als ik nee had gezegd had het niets uitgemaakt.”

 

Advertenties

Over berdieninrusland

Omdat ik voor een semester in St. Petersburg woon en werk, heb ik een blog aangemaakt. Ik schrijf hier over mijn dagelijkse leven, bijzonderheden en plaats foto's.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Verkiezingen II

  1. Rachel zegt:

    Wat leuk om je inside verhaal te lezen van de verkiezingen! Tja, wat moeten we er van zeggen…. gelukkig kunnen de russen er nog grappen over maken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s