Russen en cultuur

Hallo allemaal,

Ik zag net dat dit al weer mijn zestiende berichtje is! Niet gek in ongeveer zes weken tijd. Kunnen jullie het nog een beetje bijhouden? Ik merk dat ik het erg leuk vind om de stukjes te schrijven. Je bent toch wat meer op jezelf aangewezen als je alleen naar het buitenland vertrekt, dat het voor mij ook een manier is om mijn verhaal kwijt te kunnen. Ik vind Rusland een erg fascinerend land en veel dingen vallen me op, die ik ook graag wil delen. Fijn dat ik daar ook een publiek voor heb. Bedankt dus!

Wat me de afgelopen week vooral is opgevallen is de houding van Russen tegenover cultuur. Ik heb het daar zelfs nog even over gehad met de derdejaars studenten. Je merkt hier echt dat mensen meer opgroeien met cultuur. Er wordt heel veel gelezen en ook op de raarste plekken. Veel in de metro bijvoorbeeld (ook op de roltrap!) en vorige week stond er zelfs een meisje in de sportschool naast me op de loopband met Bulgakov voor zich! Serieuze kost dus ook.  Volgens Maciej (de stagiair van het NIP met een voorliefde voor rare feitjes) is de omloopsnelheid van boeken in Rusland 1,5 tot 2 weken. Dat is dus de tijd die Russen nodig hebben om een boek te lezen en aan een volgende te beginnen! Het zal je niet verbazen dat ze daarmee aan de top staan in Europa.

 

Daarnaast hebben Russen veel waardering voor kunstuitingen als opera, ballet en klassieke concerten. Op dat gebied hebben ze natuurlijk ook een reputatie, maar dat is juist daardoor ook weer te verklaren. Het bekende Mariinski-theater (het Bolsjoj van Petersburg) bouwt nu zelfs een derde theaterzaal! Dat betekent dus dat er dagelijks drie grote voorstellingen mogelijk zijn en dan zijn er nog zoveel meer theaters in deze stad.  Maar je hoeft niet eens naar het theater voor cultuur, zelfs in een groot winkelcentrum was op vrouwendag een heel mooi concert van operazangers. Echt heel goed!

 

Het contrast is soms wel groot met al die uitingen van de kapitalistische samenleving die Rusland heel snel na de val van het communisme geworden is. De schreeuwerige (licht)reclame komt echt op je af, net zoals dat het echt altijd geaccepteerd is als een mobiele telefoon afgaat.  Voor mijn studenten de wereld waarin ze opgroeien, maar ze zeggen wel dat hun ouders zich zorgen maken over het behoud van de waardering voor cultuur in deze gecommercialiseerde maatschappij.

Met nog weer zes jaar Poetin aan de macht valt dat vanuit regeringsoogpunt nog te bezien. Veel extra investeringen heeft hij niet echt gedaan de afgelopen jaren. Hopelijk laten de Russen zich dit minder snel afnemen als hun persvrijheid!

Ik heb nog wat foto’s toegevoegd van de culturele activiteiten die ik zelf ondernomen heb de afgelopen week. Met Katja, een studente, ben ik naar een lezing geweest over mode in oorlogstijd. Met de afbeeldingen erbij (en wat historische kennis) viel dat nog best te volgen in het Russisch. Omdat de modehistorica die de lezing gaf er zo mooi uitzag, heb ik gevraagd of ik met haar op de foto mocht. Vooral het hoedje is fantastisch (ook al zie je dat op de foto helaas niet zo goed)! De lezing was in de nationale bibliotheek; een heerlijk communistisch gebouw aan de Moskovskij prospekt (zie tweede foto),  de paradestraat met Stalinistische architectuur (zie eerste foto) die ik gek genoeg toch best kan waarderen. Daarna gingen we naar een tentoonstelling over mode in de Sovjet-Unie eind jaren tachtig. Dit was in een kunstencentrum dat tegelijk een hostel met restaurant is. De kunstenaars probeerden met de  schaarse middelen in de nadagen van het communisme  interessante mode neer te zetten en tegelijkertijd een lange neus naar het regime te maken. Bijvoorbeeld door kleding te maken uit Sovjetvlaggen en vaandels!

Met mijn vorige huisbazin Tanja ben ik nog naar een heel mooie Slavische vertolking geweest van het sprookje van Andersen; de kleine zeemeermin oftewel Roessalka. Erg mooi, maar ook dramatisch. Daar zijn ze wel goed in die Russen, soms een erg melancholisch volk!

Advertenties

Over berdieninrusland

Omdat ik voor een semester in St. Petersburg woon en werk, heb ik een blog aangemaakt. Ik schrijf hier over mijn dagelijkse leven, bijzonderheden en plaats foto's.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Russen en cultuur

 1. Marlies zegt:

  Russen en cultuur, met beelden van sneeuw en fraaie vrijstaande gebouwen. Normaliter kan ik het allemaal plaatsen, maar vandaag is het contrast enorm met waar ik ben… Ik zit in korte broek, slippers en een ventilator boven mijn hoofd in ‘ons’ Internetlokaaltje, waar net de stroom uitviel. Dus nu voor de 2e keer opgestart en het webwerk hervat… Heerlijk om je belevenissen te volgen! Mooi dat de Russen zo cultureel zijn, en dat jij ervan kunt meegenieten. Een lezing over modegeschiedenis, toe maar. Gaaf jurkje trouwens, jouw paarse!! Veel plezier verder!

 2. Yta zegt:

  Volgens mij is de Russische cultuur wel aan jou besteed en geniet je volop van je culturele uitstapjes, heel leuk :-)! Ik ben ook heel blij met al je berichtjes, erg leuk om te lezen! Ik heb je site ook nog even naar VDS gemaild, ze wist de link niet meer maar is wel heel nieuwsgierig (ik vertelde over je leuke verhalen).
  Het is hier vandaag echt de eerste lentedag, net lekker in de tuin in de zon zitten lezen, gewoon op een stoel ;-)! Ik heb weer lekker vroeg weekend nu er geen vergadering is! Genieten dus, net als jij! Tot snel :-)! XXX

 3. Dieneke zegt:

  Hoi Berdien,

  Leuk om te lezen dat je het goed naar je zin hebt en veel meemaakt! 🙂

  Groetjes,

  Dieneke

 4. Dick zegt:

  Lees je stukjes met veel plezier Berdien. En de foto’s zijn een leuke illustratie van de dingen die je beschrijft. Schitterende gebouwen hoor.

  Hier de gebruikelijke sleur van nakijkwerk, want binnenkort cijfers inleveren.
  Maar ook een A-dam excursie met jou&das om naar uit te kijken. Ook een beetje cultuur.

  grtjes

 5. Jan Broekman zegt:

  Hi Berdien, gaat goed he. ‘K kijk geregegeld even op je log. Het schrijven gaat je gemakkelijk af zo te zien. Hartelijke groet’n uut “Sunny Alberta”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s