Vivat Sint Petersburg!

Petersburg bestond afgelopen zondag  309 jaar en dat werd gevierd! Weer een gelegenheid om de bloemetjes buiten te zetten, wat ze in Rusland zo graag doen. De hele stad was versierd met vlaggen en posters en zaterdag was de Nevski Prospekt afgesloten waar allerlei optredens, voorstellingen en concerten waren. De eerste foto’s in dit blog zijn van dit feestje.

Ik moet zeggen dat ik van deze verjaardag niet zo heel veel meegekregen omdat we een heel leuk uitje hadden dit weekend voor een shashlick (barbecue) aan de Finse Golf. De Russen houden erg van picknicken en vaak gaat dat gepaard met vlees en drank. Het idee kwam van een paar cursisten uit mijn groep die alles perfect georganiseerd hadden. Met een paar auto’s gingen we zaterdagochtend op weg naar een goede plek aan de kust in de buurt van het plaatsje Zelenogorsk  (letterlijk vertaald betekent dit groene stad) dat noordelijk van Petersburg ligt. De omgeving rond Petersburg, die nog steeds de regio Leningrad heet (Leningradsky oblast) is erg mooi met veel bos en een heel mooie kustlijn, waar je in de stad door de vele havens en bebouwing niet veel van ziet helaas.

Op de kaart ligt Zelenogorsk heel dicht bij Petersburg, maar het duurt toch nog echt een tijd voor je de stad uit bent. Toch is het ook interessant de overgang te zien van de oude binnenstad, door de enigszins historische buitenwijken (uit de tijd van Stalin) en tenslotte door de minder mooie buitenwijken uit de periode daarna, waar overigens ook nog steeds bijgebouwd wordt. Het was een heel gezellige dag met in totaal zes cursisten, Aai en Gerhard die op het NIP werken, Esther en ikzelf. Shashlick is echt heel lekker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na afloop gingen we samen naar de opening van de tentoonstelling Amsterdam Book Design over moderne boekdrukkunst in het kunstencentrum Taiga die mede door het NIP werd georganiseerd vanwege haar vijftienjarig jubileum. De tentoonstelling gaat over werk van drie toonaangevende Nederlandse designers die zich binnen de grafische vormgeving hebben gespecialiseerd in boekdrukkunst. Op de foto zie je de directrice van het Nederlands instituut, Mila Chevalier, en (op de rug) de consul-generaal van Nederland, Yennis de Mol. Vanwege dit jubileum zijn er deze week in dit kunstencentrum nog allerlei andere activiteiten als workshops, seminars en lezingen.

 

 

 

 

 

 

 

De laatste foto’s zijn van het de minipicknick die ik met mijn tweedejaars studenten had. Omdat de lessen op de universiteit al zijn afgerond, hadden we dit als een soort afsluiting gepland. Helaas konden slechts twee van de vijf studenten komen, maar het was wel heel gezellig! We hebben gewandeld in de net gerenoveerde Zomertuin en daarna broodjes gegeten in een grappig prieeltje.

De tuin werd al door Peter de Grote aangelegd bij zijn Zomerpaleis (dat intussen niet meer bestaat) voor leden van de adel om aangenaam in te kunnen verpozen. In de loop van de tijd is er veel aangepast en veranderd, waardoor het originele plan verloren was gegaan. De afgelopen twee jaar is dit hersteld en de feestelijke heropening van de tuin was het afgelopen weekend tegelijk met de verjaardag van de stad.

Ik vind het wel een mooi park, al doet het wel wat kitscherig aan met de perkjes en beelden. Peter de Grote was gefascineerd door het westen en wilde met deze tuin een kleine versie van Versailles maken. De opzetvan de Zomertuin is dan wel in Franse stijl, maar voor zowel het ontwerp als de uitvoering van het park hebben ook Hollanders meegewerkt. Dat is dan wel weer leuk!

Blikvangers zijn de vele fonteinen en beelden in het park. Het water voor de fonteinen kwam uit de nabijgelegen gracht, die daarom ook de naam Fontanka kreeg. Oorspronkelijk stonden er in de Zomertuin 250 (!) marmeren beelden, maar intussen zijn er slechts van 89 over die de koude winters, oorlogen en overstromingen hebben overleefd. Deze 89 zijn in de reconstructie nu vervangen door replica’s vanwege een heel andere bedreiging; de slechte kwaliteit van de lucht in de stad.

De beelden stellen historische, allegorische en mythologische figuren voor. Zo vind je hier beelden van Julius Caesar en Alexander de Grote, maar ook die schoonheid, overwinning en waarheid verbeelden. Het mooiste beeld vind ik echter dat van Amor en Psyche. Het stelt de slapende Amor voor met zijn grote liefde Psyche die boven hem een olielamp houdt om hem te kunnen zien, maar waarmee ze ook de betovering van hun liefde verbreekt en Amor haar vervolgens verlaat. Gelukkig loopt het verhaal uiteindelijk goed af en is naar mijn mening één van de mooiste verhalen uit de klassieke mythologie. De Zomertuin is hiermee wel het meest romantische park in Petersburg!

Advertenties

Over berdieninrusland

Omdat ik voor een semester in St. Petersburg woon en werk, heb ik een blog aangemaakt. Ik schrijf hier over mijn dagelijkse leven, bijzonderheden en plaats foto's.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Vivat Sint Petersburg!

 1. Dick zegt:

  Ben zelf geen liefhebber van verbrand vlees maar gaat natuurlijk om samen weer buiten te kunnen zijn. Hier inmiddels weer herfstig na mooi pinksterweekend. Adam-Book-Design even ggld, interessant. Is idd prachtig beeld van A&P. De lente klinkt door in je verhalen.
  grt Dick

 2. Yta zegt:

  Eindelijk gelezen! Ik ben het met Dick eens dat de lente in je verhalen doorklinkt! Wat doe je toch leuke gezellige dingen! Blijf je tot je vertrek Petersburg of ga je nog reizen?

 3. Marlies zegt:

  Vlaggen, Versailles en shaslick… en dan ook nog Amor en Psyche. Mooi verhaal weer! Geniet nog van de komende relaxte vakantieweken!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s