Afscheid

Nog maar een paar dagen en dan zit mijn verblijf in Petersburg er al weer op. Ik hou er niet zo van om nu nog heel uitgebreide afsluitende beschouwingen te geven over mijn indrukken en ervaringen hier, want dat verzandt vaak wat in clichés vind ik zelf. Daarnaast is het ook zo dat in de verhalen van de afgelopen maanden veel beschouwingen over wat me opviel in dit land al voorbij zijn gekomen.

Het is wel zo dat ik alle algemeenheden (misschien dus toch nog wat clichés) van een tijd in het buitenland wonen weer op mezelf kan toepassen. Zo was het leerzaam, interessant en een mooie tijd met natuurlijk ook de nodige minder leuke ervaringen.  Voor de regelmatige lezer zal dat echter intussen al wel duidelijk zijn en hoef ik daar niet meer uitgebreid bij stil te staan. Ik wil daarom alleen nog zeggen dat het een fantastische kans was om hier een tijd te wonen die ik echt niet had willen missen.

Vyborg

 

 

 

 

 

 

Ik heb veel over het land en haar bevolking geleerd en dat maakt me ook wel nieuwsgierig naar hoe het verder zal gaan met de ontwikkeling hier. Zonder nu toch nog een afsluitende beschouwing te geven, wil ik slechts ingaan op een laatste opmerkelijk punt. Deze weken zie je overal billboards van een Russische bank met de leus ‘Rusland, land van de mogelijkheden’. Daar heb ik wat over nagedacht en tot op zekere hoogte ben ik het daar wel mee eens. Er gebeurt zoveel hier! Het land is zich na de moeilijke overgang naar het kapitalisme ruim twintig jaar geleden, enorm aan het ontwikkelen. Dat is erg interessant en biedt inderdaad veel kansen en mogelijkheden.

Helaas is er ook een keerzijde die die ontwikkeling remt. De kansen zijn namelijk niet gelijk verdeeld over de bevolking. Als je geld en contacten hebt, heb je (meer dan in West-Europa) veel deuren die voor je opengaan. De corruptie is wijdverbreid en heeft een heel slechte invloed op het maatschappelijk leven en de ontwikkeling van een stabiele middenklasse in dit land. Daarnaast ben je hier ook stukken beter af als je blank bent en heteroseksueel. De gemiddelde Rus is helaas namelijk vrij xeno- en homofoob.  Zeker een land met mogelijkheden dus, maar niet voor iedereen in even grote mate.

Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe het land er over twintig jaar uit zal zien. Tegen die tijd (waarschijnlijk) eindelijk zonder Poetin en met een generatie aan de macht die het communisme niet gekend heeft. Ik blijf het zeker volgen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn laatste week hier ziet er verder heel leuk uit met nog wat toeristische activiteiten. Zondag ben ik met drie cursisten van mijn groep van het NIP en Esther naar de kleine stad Vyborg geweest, aan de Finse grens. Een laatste uitstap met deze leuke meiden naar een interessante plaats.

Vyborg is een oorspronkelijke Zweedse stad in een gebied dat bevolkt werd door Kareliërs, een Finse bevolkingsgroep. Zweedse ridders stichtten hier in de 13e eeuw een burcht waarvan we de toren ook beklommen hebben. Al in die tijd hadden de Zweden ruzie om dit gebied met de Russen. In de 18eeeuw wisten de Russen het uiteindelijk in te lijven bij hun imperium waar het na een eeuw in het grootvorstendom Finland kwam te liggen, dat een soort autonome regio binnen Rusland was.

Jana, Esther, Lena en Ira

 

 

 

 

 

 

Finland verklaarde zich tijdens de Russische Revolutie van 1917 onafhankelijk, maar het land werd al in 1939 aangevallen door de Russen in de Winteroorlog (zie mijn blog over de datsja) waarna Vyborg weer in Russische handen kwam. De Finse bevolking is toen uit dit gebied weggejaagd en de stad ontwikkelde zich vanaf die tijd verder als een gemiddelde sovjetstad met veel grijze flats en fabrieken. Toch doet de architectuur in het centrum deels nog steeds Scandinavisch aan en vertoont ook overeenkomsten met steden in de Baltische staten zoals bijvoorbeeld Riga. Een prettige stad dus met minder grote prospekten (promenades) dan in andere Russische steden en ook veel groen. Het uitzicht vanaf de toren reikte niet zo heel ver door de mist van die dag, maar gaf toch een mooie blik over de stad.

Verder heb ik deze week bezoek van zes vrienden uit Nederland met wie ik nog allerlei leuke dingen doe. Zo hebben we een rondvaart gemaakt door de grachten van Petersburg en een bezoek gebracht aan de mooie Kazankathedraal in het centrum van de stad. Vooral door mijn recente bezoek aan de stad Kazan, wilde ik hier nog graag naar toe.

De kathedraal is vernoemd naar de icoon van de Madonna van Kazan, die in 1579 werd gevonden in de stad Kazan. Deze icoon is één van de meest vereerde iconen in het Russisch-orthodoxe geloof, en zou Rusland geholpen hebben  in roerige tijden zoals tijdens de inval van Napoleon. Tsaar Pavel I gaf in 1800 opdracht de kathedraal te bouwen waarvoor Sint Pieter in Rome als inspiratiebron diende. De orthodoxe kerk was niet zo blij met deze verwijzing naar het katholieke geloof, maar dit bleek vooral een strategie van de architect te zijn.

Rachel, Marianne, Pieter, ikzelf, Lilian, Jenneke en Anniek

 

 

 

 

 

 

De orthodoxe gebruiken schrijven namelijk voor dat het altaar naar het oosten gericht moet zijn en de uitgang ertegenover dus naar het westen. Op die manier zou de  kathedraal met haar zijkant naar de Nevski prospekt komen te liggen, maar door de toevoeging van de zuilencolonnade aan de noordkant, gericht naar deze grote paradestraat, kon dit feit gemaskeerd worden. Het valt nu namelijk niet op dat de ingang feitelijk aan de zijkant zit. Ook interessant was de functie die het gebouw tijdens het communisme kreeg. Het werd ingericht als het museum van atheïsme, als grote belediging voor de gelovigen dus. In 1998 werd de kathedraal weer in gebruik genomen door de orthodoxe kerk.

Extra leuk voor het bezoek zijn de lange dagen in deze tijd van het jaar. Door de noordelijke ligging van Petersburg wordt het namelijk amper donker ’s nachts, al merk je wel een kleine schemering. In Petersburg staat deze periode (van eind mei tot begin juli) bekend als de Witte Nachten. Het geeft een heel zomers gevoel!

Mijn laatste avond in Petersburg ga ik met Esther nog naar het ballet Giselle in weer een ander bekend theater van Petersburg; het Michajlovksi. Dit theater uit 1833 is vernoemd naar de broer van de toenmalige tsaar Nicolaas I, Michaïl. Het theater werd oorspronkelijk gesticht voor het opvoeren van Franse balletten omdat die cultuur bijzonder gewaardeerd werd door de adel in die tijd. Ik vind het een erg mooie en een passende afsluiting van mijn tijd in dit land waar cultuur nog met een grote C wordt geschreven.

De filologische faculteit van de staatsuniversiteit. Het gebouw waar ik gewerkt heb.

Advertenties

Over berdieninrusland

Omdat ik voor een semester in St. Petersburg woon en werk, heb ik een blog aangemaakt. Ik schrijf hier over mijn dagelijkse leven, bijzonderheden en plaats foto's.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Afscheid

 1. Dick zegt:

  Een leuke afsluiting Berdien.
  Dankjewel voor al je mooie verhalen.

 2. Marlies zegt:

  En nu, Berdien, wat moeten we nu? Nu we ons niet meer in Rusland kunnen wanen…? Nou ja, er is een oplossing: jou live spreken en nog véél meer horen over je avontuur. Want dat was het! Bedankt, het was prachtig!
  En bovenal: WELKOM THUIS!
  Tot gauw!

 3. Gerard v.d. Wardt zegt:

  Ik heb gelezen en gehoord dat je verblijf in Kazan leuk was, doet me deugd. We troffen onze woning spic en span aan, schoner is het er in geen dertig jaar geweest. Vanmorgen is ook Esther vertrokken, ik heb haar koffer de trappen af gezeuld. Dit bij wijze van spreken ter afsluiting van je blog. Maar hoe is het met Berdien in Nederland? Hartelijke groeten, we gaan graven in Novgorod, je weet wel…

 4. Jan Broekman zegt:

  Dank je wel Berdien, voor al die mooie verhalen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s